Doe mij maar een poepjurk

Geplaatst op: 24/09/22

Het regent. Het regent hárd, en ik moet de deur uit naar mijn werk. Op de fiets. Bah. Ik vervloek het Hollandse weer. Ik schiet mijn van gerecyclede PET-flessen regenjas aan en spring op mijn fiets. Mijn handen stop ik diep in de armwarmers die aan mijn stuur vastzitten. Ook gemaakt van gerecyclede PET-flessen. En in mijn fietskrat ligt mijn shopper, gemaakt van vrachtwagenzeil.

Dat had ik een aantal jaren geleden toch niet gedacht, dat mijn nieuwe spullen al een heel leven achter de rug gehad zouden hebben. De consumptiemaatschappij waarin wij leven en het grote milieuvraagstuk hebben bij een steeds groter worden groep ondernemers de nodige creativiteit aangewakkerd. Met als resultaat dat er tegenwoordig nieuwe producten worden gemaakt van producten met een geschiedenis. Jurken van koeienpoep. Ja, het staat er echt. Gemaakt door Mestic, dat van koemestafval plastic, papier en biotextiel maakt. Hoe slim: enerzijds wordt hiermee het overmatige mestprobleem aangepakt en tegelijkertijd worden hiermee duurzame producten gemaakt, dat vooral in de milieubelastende mode-industrie zeer welkom is. We gaan verder. Tassen van afgedankte gymtoestellen. La pen van kartonafval. Sportkleding van Starbucks koffieresten. Noem het, en het kan tegenwoordig. Nice to know: in duurzaam modemuseum Fashion for Good in Amsterdam vind je innovaties op het gebied van biomaterialen en krijg je een blik in de toekomst van mode.

Jurk van koeienpoep
Het mooie van deze ontwikkeling is dat producten die er een leven op hebben zitten en eigenlijk weggegooid zouden worden, een nieuwe toekomst krijgen. Maar bovenal: deze nieuwe producten hebben een verhaal. Storytelling is hét toverwoord van nu en daar zijn deze producten een kei in. Want zeg nou zelf: een jurk gemaakt van koeienpoep, dat vergeet toch niemand meer? Of een sportshirtje van koffie? De producenten van dergelijke producten strooien dan ook grif met de achterliggende verhalen. En daar is de consument gevoelig voor. Daar betaalt hij graag extra geld voor. En daarin schuilt wellicht een mooie toekomst voor ondernemer die net even buiten de geijkte paden durven te denken.

Creatieve broedplaats
Ik ben op mijn eindbestemming aangekomen: mijn werkplek in de Utrechtse creatieve broedplaats Kanaal30, een prachtig pand dat voorheen een drukkerij was. Hier werk ik in een voormalige bouwkeet die ik – met de nodige hulp – compleet verbouwde tot prachtige studio. De wanden verving ik grote deels door gebruikte glasplaten, de houten platen die we op de buitenwanden timmerden hebben er al een leven opzitten.

Welkom in mijn gerecyclede wereld.