Waarom Viva Magenta Kleur van het Jaar 2023 is

Geplaatst op: 8/12/22

And the winner is… Elk jaar kiest het Pantone Color Institute in december wat de kleur van het daaropvolgende jaar wordt. 2023 belooft krachtig en optimistisch te worden. Tenminste; dat is waar Viva Magenta voor staat: een karmozijnrode tint. Een ongebruikelijke kleur die de ongebruikelijke tijd waarin we leven symboliseert en die niet voor niets is gekozen tot Kleur van het Jaar 2023.

Transformaties

Want kracht en optimisme, dat is waaraan we behoefte hebben na drie jaar COVID-19, lockdowns, een oorlog en met onzekere tijden in het vooruitzicht. De afgelopen jaren hebben we grote transformaties doorgemaakt op het gebied van welzijn, het stellen van prioriteiten en onze identiteit. Daarnaast wordt de wereld waarin we leven steeds virtueler. Wat is echt, en wat niet? De fysieke en virtuele wereld lopen door elkaar heen: Nike haalt zelfs al meer dan een kwart van de omzet uit de virtuele winkel Nikeland.

Roze koeken

Als reactie op de vraag wat nog echt en niet echt is, willen we zoveel mogelijk kracht en inspiratie halen uit de natuur. Want de natuur, die staat symbool voor wat echt is. Viva Magenta is een nieuw soort rood die rechtstreeks uit de natuur komt. De kleur is afkomstig van het rood van de cochenille; het insect (ja, luis!) die een van de meest kostbare en krachtige kleurstoffen levert die we kennen. Fact: deze kleurstof wordt niet alleen in de mode-industrie gebruikt, maar komt ook in veel voedingsmiddelen voor zoals roze koeken, winegums en toetjes.

Opvallend

Goed, Viva Magenta dus, met kleurcode 18-750. De kleur die een mooie balans vormt tussen warm en koel. Die opvallend en stimulerend is, die staat voor kracht en de zin om een positieve toekomst te creëren. En die niet – zoals we vaak van roodtinten vinden – agressief is, maar juist assertief. Deze kleur gaan we het komend seizoen veel terugzien. In de mode, op televisie, in tijdschriften en in interieurs. Maar ook: op websites, in advertenties, op social media en op alle andere denkbare communicatiekanalen. Misschien ook iets voor jouw merk, om een vleug Viva Magenta toe te voegen?

Beeld: Cariuma